Špidlenky exSuk

Pavel Šporcl zrealizoval jeden z nejlepších nápadů svého života. Jako předseda poroty Kocianovy houslové soutěže v Ústí nad Orlicí, klenotu českých mládežnických  „hudebních bitev“,  a přítel houslaře Jana Špidlena, který pro něj kdysi postavil tzv. „modré housle“, vyjednal, že absolutnímu vítězi budou vždy  na rok zapůjčeny housle J. Špidlena s opusovým číslem 001, na něž několik let hrával legendární Josef Suk. Manželé Sukovi se v nebi určitě radují.

Housle zapůjčí Český královský institut, který mistrovský nástroj zakoupil do svých sbírek. „Poprvé budou housle z dílny Jana Špidlena s opusovým číslem 001 zapůjčeny letošnímu laureátovi šedesátého šestého ročníku Kocianovy houslové soutěže, a to na závěrečném koncertě čtvrtého května v Roškotově divadle v Ústí nad Orlicí,“ potvrdil Zdeněk Prázdný, ředitel a předseda správní rady Českého královského institutu.

Je to čin hodný ocenění a  navíc všichni budou spokojeni. Laureát Kocianovy soutěže bude rok hrát na nástroj, který sice nemá kvality stradivárek a guarnerek, ale je velmi inspirativní, Pavel Šporcl připomněl své jméno, které začíná být ve stínu českých mladých houslových konkurentů, a pro nejslavnějšího českého houslaře, soutěž a Český královský institut je to skvělá reklama.  


Posted

in

by

Tags: