Brynovy mořské písně

Velšský basbarytonista Bryn Terfel má diskografii, která je obdivuhodná kvalitou i kvantitou. Jeho mohutný hlas je nejen výjimečný, ale na rozdíl od stovek jeho kolegů i snadno rozpoznatelný. Navíc má skutečně mimořádné osobní charisma.

Samozřejmě nahrál svou ikonickou roli – Falstaffa Giuseppe Verdiho. A Verdimu, zvláště pod vedením Claudia Abbada věnoval hodně času – Aida, Simon Boccanegra, Don Carlos a další. Na počátku století trávil čas v nahrávacích studiích DG a Deccy s barokní hudbou (Händel, Monteverdi, Mozart…) a se specialisty jako je například Cecilia Bartoli. Jak mu hlas těžknul, přesunul svůj zájem nejprve k Verdimu a pak k Wagnerovi a Richardu Straussovi.

Jeho diskografie DG dále rostla s tak různorodými nahrávkami jako We’ll Keep a WelcomeBryn Terfel Sings FavoritesSimple GiftsSilent NoonTutto Mozart!, Bad Boys. Dva tituly na labelu DG Verbier Festival Gold obsahují živé nahrávky písní Schuberta, Schumanna, Iberta a Quiltera z roku 2011 a poloinscenované vystoupení Falstaffa z roku 2016.  

Velmi rád zkoumá hudbu mimo omezený operní svět. S rockerem Rogerem Watersem vytvořil projekt Ça Ira, domovině vzdal poctu nahrávkou velšských písní, pro část veřejnosti byl sporný projekt Homeward Bound s Mormon Tabernacle Choir.

Nahrávka Sea Songs z roku 2023 vlastně nemá s operou nic společného. Projekt bych označil s nadsázkou jako romantický folkově populární průlet hudbou s ústředním tématem moře. Romantika se zde prolíná s temperamentními námořnickými písněmi, námořnickými lidovými songy Irska, Walesu, Anglie Shetland, Bretaně… Přizval si známé hosty – Stinga, Evu Goodman, sira Simona Keenlysida (kolega z operní branže také s láskou k lidovým základům Britských ostrovů), skvělé velšské folkové formace  Calan a Fisherman’s Friends – a společně zkoumají, co spojuje námořní komunity různých národů. Skvělá je známá píseň The Wellerman nebo Drunkem Sailor, na níž báječně participuje barytonista Keenlyside. Strašidelně krásná je bretonská píseň  Me ‘zo ganet e-kreiz ar mor, doporučuji sugestivní duet s Eve Goodman, s doprovodem Brynovy manželky, harfistky Hannah Stone, okouzlující je Unst Boat Song zpívaný ve staré shetlandské norštině. Samozřejmě nechybí stále populární The Irisch Rover.  „Bylo pro mě velkou radostí přidat k těm z Walesu mořské písně z jiných zemí a zpívat v několika jazycích,“ říká Bryn a dodává, že pro něj tento projekt osobně hodně znamená.

Velšský basbarytonista Sir Bryn Terfel hýbe publikem po celém světě kvalitami svého mocného hlasu a svým inteligentním uměním již více než tři desetiletí. S repertoárem, který sahá od opery a duchovní hudby po písně a operu si během let vypěstoval těžko dosažitelnou stylovou všestrannost. Tento rok slaví 30. výročí své exkluzivní spolupráce s Deutsche Grammophon.

Terfel se narodil v severním Walesu v roce 1965. Po studiích na londýnské Guildhall School of Music and Drama upoutal v roce 1989 mezinárodní pozornost, když vyhrál písňovou cenu na Cardiff Singer of the World Competition. V následujícím roce debutoval jako Guglielmo v Così fan tutte pro Velšskou národní operu. Jeho kariéra nabrala na síle v roce 1991 významnými debuty jako Mozartův Figaro v Anglické národní opeře a v USA pro Santa Fe Opera a o rok později na Salcburském festivalu. Mimořádně úspěšně pronikl také do světa muzikálu ve filmech Sweeney ToddaŠumař na střeše. Terfel podepsal exkluzivní smlouvu s Deutsche Grammophon v roce 1993, zpíval titulní roli ve Figarově svatbě pod vedením Johna Eliota Gardinera. Jeho písňovým CD debutem bylo album Schubertových písní nahrané s Malcolmem Martineauem v roce 1994.

Sir Bryn získal řadu cen Grammy, Classical Brits a Gramophone. V roce 2003 byl jmenován CBE (řád Britského impéria) za zásluhy o operu; v roce 2006 se stal druhým držitelem Královniny medaile za hudbu; a v roce 2017 obdržel rytířský titul za zásluhy o hudbu. V únoru 2022 byl jmenován Kammersänger – vyznamenání udělené rakouskou vládou za jeho služby pro Wiener Staatsoper.

Vášnivý zastánce hudebního vzdělávání a svého rodného jazyka a kultury nedávno založil nadaci ve spolupráci s Royal Welsh College of Music & Drama. Nadace Cronfa Syr Bryna Terfela nabízí stipendia a podporuje projekty, které oslavují velšský jazyk a kulturu. Založil soutěžní bienále, v němž musí studenti zpívat alespoň jednu píseň ve velštině a jednu ve svém vlastním jazyce… Sir Bryn Terfel  svým zpěvem oslovil při  korunovaci krále Karla III. a královny Camilly a další den při koncertu na zámku Windsor téměř půl miliardy lidí po celém světě.

Jaké jsou Písně moře a komu jsou určeny? Těžko k nim najdou cestu lidé ukotvení jen v klasické, obzvlášť operní hudbě, kteří neposlouchají nic jiného. Pro svět Bryna Terfela je nutné mít otevřené srdce a nezapírám i lásku k různým formám lidové a zlidovělé hudby, světu, který je mnohem pestřejší než tzv. vážná hudba. Mě je Bryn blízký už od 90. let a pozitivně oslovuje moji hlavu téměř každou nahrávkou a každým živým kontaktem. Pro dnešní hudební svět je velkým štěstím, že někdo takový existuje.

Luboš Stehlík

https://www.deutschegrammophon.com/en/catalogue/products/sea-songs-bryn-terfel-13204


Posted

in

by

Tags: